Kőróka pincészet

A Kőróka Pincészet a Balaton-felvidék egyik legszebb táján a Káli-medencében a Szűcs hegyen található. Ez a vidék arról híres, hogy az Árpád-házi királyok adómentességet adtak a bortermelő községeknek, cserébe innen szállították a királyi asztalra legjobb boraikat.

A Káli-medencét nem véletlenül nevezik Magyar Provence-nek. A gyönyörű táj leginkább a szőlő termelésére alkalmas. A Kőróka Pince a szőlő és bortermelés hagyományait újragondolva, a korszerű technológiát az évszázados módszerekkel ötvözve készíti borait.

A kézműves borok igénylik az odafigyelést, a személyes jelenlétet. A borász- és persze a család apraja nagyja- figyeli, hogyan fejlődik az édes mustból a Balaton-felvidéki zamatos bor.

Balatoni „Rókatánc” Rozé 2016

„Novemberi hajnal a Hegyestű felett”. A Káli-medence emlékét idézi ez a friss gyümölcsös, karakteres rosé. Harmonikus finom tanninjainak íze hosszú percekig megmarad a szánkban. Halakhoz, szárnyasokhoz illik legjobban.

„Bor” Badacsonyi Olaszrizling 2015

A Badacsonyi Borvidék egyik legszebb részén a Bácshegyen termett szőlőkből készült ez az elegánsan gyümölcsös, mégis karakteres bor. Finom savú, kellemes aromájú, utóízében kellemesen kesernyés. Sertéshúsból készült ételekhez ajánljuk, de harmonikus savai miatt a balatoni fogashoz is kiváló.

„Levi” Balaton-felvidéki Szürkebarát 2015

A Káli-medencében készült ez az elegáns száraz fehérbor. Gyümölcsös karaktere mellett megtartotta a fajtára jellemző ízeket, zamatokat. Halakhoz és fehér húsú szárnyasokhoz ajánljuk.

„Bebíró” Balaton-felvidéki Olaszrizling 2015

A Káli medence egyik legszebb táján, a Szűcs-hegyen termett ez a szép olaszrizling. Poharunkban az augusztusi napfény íze citrusos reflexekkel, jellegzetes élénk savakkal párosul. Márai szerint az „olaszrizling simaságán érzik meg a latinos műveltség és szőlőkultúra, Pannónia pallérozottsága.” 10-12 fokra hűtve a magyaros fűszeres konyha ételeinek kíváló kiegészítője ez a bor.

bebiro

„Mór” Balatoni Kékfrankos 2015

A Káli-medencében  készült  ez az intenzív aromavilágú, csillogó rubinszínű vörösbor. Kóstoláskor ízében sötét húsú erdei gyümölcsök dominálnak. Pörköltekhez, érett sajtokhoz, vadételekhez illik legjobban.

Útvonal: