Folly arborétum

Szívja magába a százéves cédrusok illatát

A Folly Arborétumot Badacsonyörsön mintegy száz éve hozta létre dr. Folly Gyula. A többnyire fenyőkből álló gyűjtemény a Kisörsi-hegy déli oldalában, a Balatonhoz közel található. Az arborétum ma három különböző korú növénypopulációt tartalmaz, ezeket a család három generációja telepítette.

Az arborétum területe 3,06 hektár, a közvetlenül kapcsolódó erdőterület 1,6 hektár. Botanikai értékei mellett tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is fontosak. A Kisörsi-hegy déli oldaláról páratlanul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé és az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára. A Balaton szemközti oldalán a Fonyódi-hegy jellegzetes kettős dombja emelkedik a víztükör fölé. Látjuk innen az ország egyik leghíresebb szőlőterülete és történelmi borvidéke, a badacsonyi kígyózó szőlősorait és művészi igénnyel kialakított présházait.

A legidősebb telepített fák 90–100 évesek. A II. világháború után telepítettek 35–55 évesek, az utolsó generáció növényeinek kora néhány évtől 35 évig terjed. Bár az arborétum kicsi, dendrológiai értékei nemzetközileg elismertek. Az örökzöldekből álló gyűjtemény lehetőséget ad a fenyőfélék növényrendszertani bemutatására, ezért oktatási bázisterületként is használatos. Jelentős értékűek az atlaszcédrusok. Az arborétumban rendszeresek a honosítási, nemesítési kísérletek, az ökológiai és fenológiai megfigyelések. Kiemelkedő szerepe van a ciprusfélék (Cupressaceae) és cédrusok (Cedrus spp.) meghonosításában, szaporításában.

Földünkön mintegy ezer nyitvatermő faj él, ebből hatszáz a mérsékelt égövi faj, illetve természetes változat — a Folly-arborétumban megtaláljuk ezek ötödét (130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20-30 örökzöld és lombhullató cserje). Jelenleg 16 boróka (Juniperus) faj él itt, némelyik több változatban. A jegenye-, illetve lucfenyők több mint 15 faja nő itt annak ellenére, hogy számukra a száraz, napos, délnek néző domboldal nem kedvező. A „hosszútűs fenyők” (répafenyő — Pinus spp.) számos egyede igen jól viseli a száraz körülményeket; 35 fajuk él itt.

Az arborétum természetvédelmi értékét a kerítésen belüli permi vörös homokkő kibúvás és a terület eredeti növénytársulásának tekinthető a tölgyes erdő is emeli.

A Folly arborétum nem csupán egy kert, hanem egy különleges gyűjtemény hosszú évszázadokra visszanyúló családi hagyománnyal. Séták, borkóstolás, gyönyörködés a balatoni panorámában. Kiváló programlehetőség családoknak, pároknak, baráti társaságoknak.

Útvonal:

Nyitva tartás:

H – V: 8:00 – 16:00

Kapcsolat:

http://follyarboretum.hu

8257, Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

+36 70 338 7377
+36 70 453 2896